Uitbannen foute soja schiet volgens milieuorganisaties nog niet op

Nederlandse soja zou nog voor twee derde onverantwoord zijn. Dat meldden verschillende milieuorganisaties, waaronder Milieudefensie en het WNF, verenigd in de Nederlandse Sojacoalitie donderdag.

Veel sojateelt zorgt nog voor ernstige milieuschade en lokale problemen in sojaproducerende landen.

Eind 2011 ondertekenden vertegenwoordigers van de Nederlandse veevoersector, supermarkten, de sectoren zuivel, varkens en pluimvee en LTO Nederland een intentieverklaring om foute soja in Nederland uiterlijk in 2015 uit te bannen. Dat is bij lange na niet gelukt, zo komt naar voren uit de Sojabarometer 2015.

Grootste boosdoeners zijn volgens de Sojacoalitie de varkens- en pluimveesector, die soja gebruiken als voer. Hiervan was slechts 10 procent duurzaam. De zuivelsector is wel 100 procent over op verantwoorde soja en supermarkten zijn begonnen met het opnemen van verantwoorde soja in de inkoopvoorwaarden.

Markt

De Nederlandse Vereniging voor Varkenshouders (NVV) en de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) zeggen dat de keuze voor de soort soja wordt gemaakt door de veevoederfabrikanten. ''Er is wel wat vraag vanuit de boeren, maar die gaan toch vooral af op wat ze wordt aanbevolen", zegt NVP-voorzitter Henny de Haan.

Brancheorganisatie voor diervoederbedrijven Nevedi kaatst de bal terug. ''De markt moet er ook naar vragen, zegt directeur Henk Flipsen. ''De boeren willen op zich wel meer betalen voor andere soja, maar alleen als zich dat ook vertaalt in een meerprijs voor hun product. En de consument laat het op dat vlak nog afweten."

Lees meer over:
Tip de redactie