Michiel Scheffer (D66) en de Nijmeegse hoogleraar Jan Jonker willen dat in Nederland statiegeld op spijkerbroeken wordt ingevoerd. Een vergoeding van 2,50 euro zou het hergebruik van spijkergoed bevorderen.

Met deze maatregel zou het hergebruik van spijkergoed worden bevorderd, schrijft het AD.

Hergebruik zou tot stand kunnen komen door de spijkerbroek in te leveren bij de winkel waar deze gekocht is of af te geven bij een gemeentelijke afvalstraat. 

Van de twintig miljoen spijkerbroeken die jaarlijks worden verkocht, wordt 15 procent gerecycled. Bij andere materialen, zoals glas en staal, is het hergebruik veel groter. Een groot deel van de spijkerbroeken kan worden gebruikt om nieuwe broeken van te maken. Een ander deel van het verwerkte textiel kan worden gebruikt in de papierindustrie. 

'Duur systeem'

PvdA-Kamerlid Yasemin Cegerek: "De PvdA gelooft in beloningssystemen, want het prikkelt de consument om iets terug te brengen voor hergebruik. Jaarlijks verdwijnt er 140 miljoen kilo bij het restafval, terwijl het als grondstof kan dienen voor nieuwe producten. Die cultuuromslag is wel nodig. Statiegeld is een systeem waar ik in geloof, ook voor spijkerbroeken."

VVD-kamerlid Remco Dijkstra ziet daarentegen niets in het statiegeld: "Statiegeld innen is een duur systeem en niet meer van deze tijd."