Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport laat door het Voedingscentrum een app ontwikkelen die consumenten de juiste informatie biedt over de samenstelling en voedingswaarde van producten.

Dat staat in het actieplan etikettering van levensmiddelen dat naar de Tweede Kamer is gestuurd.

"Ontwikkelingen via sociale media, mobiele apps en scanners bieden steeds meer mogelijkheden om consumenten te informeren. Denk daarbij aan informatie op maat. Voor de een heeft dat te maken met een allergie en weer iemand anders wil graag weten welke producten passen in een gezonde maaltijd. Je moet producten ook met elkaar kunnen vergelijken op suiker, zout of ongezonde vetten. De vraag van de consument staat centraal", aldus Schippers.

Bewuste keuze

Het doel van de app is objectieve en heldere informatie geven, zodat mensen een bewuste keuze kunnen maken uit de supermarktschap. De bedoeling is dat mensen zo in één oogopslag zien of een product bijvoorbeeld gluten, veel calorieën of vet bevat.

Momenteel investeert het bedrijfsleven in een kwaliteitsverbetering van productinformatie in een centrale database. De informatie die hieruit naar voren komt, wordt gebruikt voor de ontwikkeling van de app.

Actieplan etikettering

Het actieplan etikettering bevat drie hoofdlijnen. De eerste is het geven van goede voorlichting en innovatie van de informatievoorziening, waarbij de app hoort. De informatie op het etiket moet gebaseerd zijn op heldere en eenduidige regelgeving die veelal Europees wordt vastgelegd.

De bescherming van de volksgezondheid staat voorop, naast eerlijkheid in de handel en de keuzevrijheid voor de consument. Tenslotte is er het toezicht op de naleving van etiketteringverplichtingen en de handhaving door de NVWA.