Diëtisten The Green Happiness vinden kritiek 'onterecht en vervelend'

De diëtisten van het The Green Happiness-dieet, Tessa Moorman en Merel von Carlsberg, noemen de kritiek op hun dieet 'onterecht en vervelend.'

Afgelopen week ontstond er media-ophef rondom het populaire dieet, dat gevaarlijke tekorten en onherstelbare schade zou veroorzaken. Het The Green Happiness-dieet is een plantaardig dieet zonder vlees, vis en gluten.

"De vele media-aandacht hadden we niet verwacht. Vooral in onze ogen onterechte kritiek ervaren we als vervelend", schrijven Moorman en Von Carlsberg op hun website. Daarbij zeggen ze nog steeds achter hun missie te staan: mensen energieker, fitter en gelukkiger maken.

Afgelopen week gaf een woordvoerster van Het Voedingscentrum nog haar mening over het dieet tijdens een uitzending van BNR RadioVolgens het Voedingscentrum kan het The Green Happiness-dieet gevaarlijke tekorten en onherstelbare schade veroorzaken.

Eiwit

De diëtisten reageren op een aantal zaken die aangekaart werden. Zo stelde Het Voedingscentrum dat de hoeveelheid eiwitten die in de dagmenu's van het dieet zitten erg laag is en dat dit op lange termijn tot verzwakte spieren en een verminderde weerstand kan leiden. 

"Gemiddeld moet volgens de Gezondheidsraad bij volwassenen ten minste zo’n 10 procent van alle calorieën afkomstig zijn uit eiwit". zeggen de twee. "De hoeveelheid calorieën uit eiwitten op een gemiddelde dag in de menusuggesties in Your 50 Days of Green Happiness is ongeveer 12 procent van de totale calorie-inname."

Volgens de twee is de eiwit-iname in hun dieet dan ook minstens in lijn met het minimum dat de Gezondheidsraad aanbeveelt. "Daarnaast geven we ook aan dat je na de vijftig dagen de porties en daarmee de eiwit-inname kan vergroten zodat je op gewicht blijft en niet verder afvalt."

Calcium

De eiwitten zijn niet het enige waar Het Voedingscentrum over valt. "Daarbij zit er weinig calcium in het dieet, dat is nodig voor de botopbouw", aldus het centrum.

"Onze menusuggesties bevatten inderdaad minder calcium dan het Voedingscentrum aanbeveelt", reageren de twee. "Calcium zit niet alleen in zuivel. Wij denken dat onze menusuggesties geen riskant calcium-tekort veroorzaken."

B12

Daarbij kaart Het Voedingscentrum de vitamine-B12-pil aan, die de twee niet adviseren. "Het nuttigen van dierlijke producten is helaas geen garantie dat de vitamine B12 status in je lichaam optimaal is", reageert het duo. 

"Wij geven aan dat het verstandig is zo nu en dan je vitaminewaardes in je lichaam te laten checken. Aan de hand van deze waardes kun je -onder begeleiding van een arts of therapeut- al dan niet besluiten te suppleren. Dat adviseren we ook in ons dieet."

Ook noemden de twee een ei de 'ongesteldheid van een kip'. Daarover zeggen ze het volgende: "Dat was niet zo handig van ons. Een kip menstrueert natuurlijk niet."

Lees meer over:
Tip de redactie