Rudolph van Veen bakt al jaren cupcakes, taarten en koekjes op televisie en draait in verschillende programma’s de gerechten in elkaar. De laatste jaren voelt de tv-kok zich echter af en toe schuldig. 

“Ben ik met mijn lekkernijen de maatschappij aan het vetmesten? Dat kan niet de bedoeling zijn”, zegt Rudolph in AD Magazine.

"Toen ik me er een aantal jaren geleden in ging verdiepen, ben ik me wezenloos geschrokken van wat bijvoorbeeld suiker met je doet”, geeft de 49-jarige Van Veen toe. “Nu let ik beter op, merk dat ik me fitter voel als ik gezonder eet.”

Dat hij als kok en patissier is opgeleid in 'mooi' en 'lekker' is voor de tv-kok 'een obstakel'. "Als kok in een restaurant denk je: mensen gaan niet dagelijks uit eten, dus als ze komen, wil ik ze verwennen met room en boter. En ik ben gek op bakken - baksels zijn een manifestatie van feest." 

Suiker

Suiker afzweren vindt de tv-kok te veel afschrikken. "Dus ik pleit ervoor dat je taart zelf maakt in plaats van ergens te kopen. Dan ben je bewuster van wat je binnenkrijgt aan suiker en vet."

Van Veen is naar eigen zeggen het gelukkigst als hij aan het koken is. Daarom heeft de zitkamer in zijn woning in Hilversum plaats moeten maken voor een enorme keuken, met een aanrechtblad van ruim tien meter. "Koken is een mooie manier van delen", vindt hij.

"Uiteindelijk eten mensen het op. Dat heb ik altijd zo’n magie gevonden. Alles wat mevrouw Jansen eet, wordt mevrouw Jansen. Oftewel: je bent wat je eet. Het is ook intiem, op een mooie manier. Het verdwijnt ín jou. Die wetenschap, dat ik iets maak dat mensen straks - plastisch gezegd - in zichzelf stoppen, dat is heel bijzonder."