Mensen die dialect spreken verdienen aanzienlijk minder dan degenen die Algemeen Nederlands spreken.

Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar Jan van Ours aan de Universiteit van Tilburg, waarover het AD bericht.

Het inkomensverschil is voornamelijk het geval bij mannen, hoogopgeleiden en mensen uit de verste uithoeken van het land. Het verschil in salaris bedraagt 5 tot 15 procent.

Van Ours vindt de uitkomst opmerkelijk. Hij is zelf met een dialect opgegroeid, namelijk die van Goeree-Overflakkee, en samen met hem 40 procent van de Nederlanders.

Onderzoek naar de economische impact van het dialect was nog niet eerder gedaan. Althans, niet Nederland. Volgens de onderzoeker verdient iemand in de Verenigde Staten die 'zwart' praat gemiddeld 12 procent minder dan iemand die blank klinkt. 

Discriminatie

Van Ours acht het mogelijk dat mensen gediscrimineerd worden op basis van hun dialect. "Een andere verklaring kan zijn dat ze minder productief zijn. Een klantenservicemedewerker met een zwaar Limburgse tongval kan zich lastiger verstaanbaar maken dan een collega die ABN spreekt", zegt hij tegen het AD.

Uit eerder onderzoek, van Gerbert Kraaykamp van de Radboud Universiteit Nijmegen, bleek dat mensen die dialect spreken minder carrière maken en minder ver komen op school.