De meeste bellenblazen die in Nederland worden verkocht voldoen aan de Europese hygiëne-eisen. Vijf verschillende bellenblazen bevatten echter een bacteriële verontreiniging die kan leiden tot diarree. Dat meldt de NVWA na onderzoek van 38 producten.

Er is onder andere gekeken naar de microbiologische veiligheid en of een kind het product kan verwarren met een drinkwaar, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

De soorten bellenblazen die een veiligheidsrisico bevatten zijn Fun Planet, KIG - Animal History, Toi-Toys Bubbles, Toi-Toys Magic Bubbles en een merkloze variant. De warenautoriteit raadt het gebruik van deze producten af.

Hoewel er bij vijf van de onderzochte bellenblazen een verontreiging werd aangetroffen, voldoen de overige merken aan de Europese hygiëne-eisen. Ook zijn de verpakkingen van de bellenblazen door kinderen niet te verwarren met een levensmiddel.

Alle merken en soorten bellenblazen die aangeboden werden op de gangbare verkoopplaatsen zijn in het onderzoek meegenomen.