Tweelingen die worden geboren in de 37ste week van de zwangerschap hebben de grootste kans om gezond ter wereld te komen.

Dat concluderen onderzoekers in BMJ Journal na een analyse van 32 studies die in de afgelopen tien jaar zijn uitgevoerd. Bij deze studies zijn ruim 35.000 tweelinggeboorten bestudeerd.

De kans op een doodgeboorte is groter bij twee- en drielingen.  Daarom wordt normaliter aangeraden om de bevalling tussen de 34ste en 39ste week in te leiden. Bij 'normale' zwangerschappen is dit veertig weken.

Eerder concludeerden wetenschappers dat het aantal doodgeboorten bij monochoriale tweelingen (die samen één placenta delen) was verdrievoudigd. 70 procent van de eeneiige tweelingen is monochororiaal. Bij dichoriale tweelingen (zij delen geen placenta) was dit aantal zelfs vervijfvoudigd.

Licht verhoogd risico

Uit de studie bleek dat het risico op doodgeboorte of sterfte bij dichoriale tweelingen kort na de bevalling tot 37 weken na de bevalling niet groter wordt. Een week langer wachten - tot 38 weken – leidt wel tot een licht verhoogd risico op doodgeboorte. Bijna negen van de duizend baby’s werden hierbij dood geboren of stierven kort na de bevalling.

Dat verband is minder helder aantoonbaar bij de groep monochoriale tweelingen, maar de onderzoekers melden dat niets erop wijst dat het gunstig is om vóór de 36ste week de bevalling in gang te zetten.