Nederlandse vakantiegangers met lekke banden langs Europese wegen bezorgden de ANWB Alarmcentrale dit jaar een drukke zomer. 

Voorheen werd de top van zomerpechgevallen aangevoerd door problemen met de koeling van voertuigen, maar door de overwegend matige temperaturen tijdens de reisweekenden is dat euvel uit de bovenste gelederen verdwenen.

Doordat auto's en caravans steeds vaker geen reservewiel aan boord hebben, zorgden de lekke banden de afgelopen maanden voor de meeste hulpvragen.

Bovendien meldt de alarmcentrale een opvallende toename van het aantal oude bussen, campers en motoren waarmee Nederlanders door Europa reizen. Dat leidt in geval van panne volgens de ANWB vaak tot een ingewikkeld hulpverleningsproces omdat garages meestal geen onderdelen voor de oldtimers in huis hebben.

Hulpvragen

In totaal kreeg de ANWB Alarmcentrale afgelopen zomer 630.000 telefoontjes uit binnen- en buitenland. De week van 18 juli was met bijna 74.000 hulpvragen het drukst. Naast vakantiegangers met pech belden ook veel zieke of gewonde reizigers om bijstand.

De meeste ziektemeldingen kwamen dit jaar uit Turkije en Spanje. Daar hadden landgenoten vooral te kampen met maag- en darmproblemen. Die ongemakken voeren de top van meest gemelde ziektes en soorten letsel aan. Gevolgd door middenoorontstekingen, arm- en beenbreuken, infecties en allergische reacties.

Pechhulp

De ANWB biedt voor leden met het juiste wegenwachtpakket pechhulp in binnen- en buitenland. Daarnaast verzorgt de alarmcentrale bijstand aan leden en Nederlanders met bepaalde zorg- en reispolissen die op vakantie met ziekte of letsel te maken krijgen.

Alarmcentrale Eurocross Assistance voerde deze zomervakantie 51.469 telefoongesprekken met mensen die een technisch of medisch probleem hadden.