Vrouwelijke hoogleraren verdienen minder dan hun mannelijke collega's. Het scheelt op jaarbasis zo'n 2,7 miljoen euro. 

Dit schrijft de NOS naar aanleiding van onderzoek in opdracht van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). De vrouwelijke hoogleraren en universiteitsdocenten verdienen gemiddeld 799 euro minder per maand (bruto). Dit is een verschil van 13,7 procent met hun mannelijke collega's. De mannen en vrouwen werken evenveel, de vrouwen zijn gemiddeld 4,5 jaar jonger.

Het LNVH stelt dat vrouwen voortdurend in lagere functieniveaus (UD2, UHD2 en HGL2) worden ingedeeld. Bovendien krijgen mannen vaker toelages dan vrouwen (15,1 procent tegenover 9 procent bij vrouwen).

Het netwerk gaat aankomende tijd op zoek naar een verklaring voor deze inkomstenverschillen. Ze roepen universiteiten op om informatie inzichtelijk te maken. 

Ondervertegenwoordigd 

Het is niet de eerste keer dat er dergelijke uitkomten naar boven komen. In 2015 publiceerde het LNVH ook een onderzoek waarin de meerderheid van de vrouwen in een lagere salarisschaal was ingedeeld. 

Over het algemeen zijn vrouwelijke hoogleraren ondervertegenwoordigd in de hogere regionen van de wetenschap. In 2015 was slechts 16,9 procent vrouw.