Het aantal dodelijke en ernstige ongevallen op het water blijft maar stijgen. Dit jaar verdronken tot begin september in totaal dertien mensen. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er elf, in heel 2014 verdronken negen mensen.

De reddingsbrigade moest dit jaar al 309 keer bij een levensbedreigende situatie in actie komen. ,,Het is voor het derde jaar op rij dat het aantal mensen dat verdrinkt en het aantal ernstige ongevallen stijgen, terwijl er sprake was van een mindere zomer. Deze stijgende lijn is zeer zorgelijk'', zegt directeur Raymond van Mourik van Reddingsbrigade Nederland.

Het is volgens de reddingsbrigade vooral ernstig dat in zeker zeven dodelijke gevallen dit jaar de betrokkene niet kon zwemmen. De reddingsbrigade pleit er daarom opnieuw voor om het schoolzwemmen terug te laten keren, om te voorkomen dat straks nog meer kinderen verdrinken.

Zwemdiploma 

,,We hebben dit vorig jaar ook al gezegd, maar het is nu zaak dat er echt iets gaat veranderen. Minister Schippers en staatssecretaris Dekker zeggen steeds dat de zwemlessen een verantwoordelijkheid zijn voor de ouders, maar er zijn nu al hele groepen zonder diploma's. Financieel en organisatorisch is het voor veel mensen niet op te brengen en in te passen. Het halen van een zwemdiploma wordt ook steeds duurder. Maar als we de komende jaren zo doorgaan, zal het alleen maar erger worden.''

Volgens de reddingsbrigade zijn ouders ook zeker wel bereid iets te betalen voor het zwemmen. ,,Met elkaar moeten we het toch voor elkaar kunnen krijgen dat meer kinderen beter leren zwemmen.''