Horeca Nederland wil landelijke kliklijn tegen illegale hotels

De Amsterdamse kliklijn tegen illegale hotels moet in heel Nederland ingevoerd worden, vindt Koninklijke Horeca Nederland. 

Er zijn in totaal 81 adressen gemeld via de lijn en 63 huiszoekingen gedaan in Amsterdam, blijkt uit cijfers van de gemeente. Hiervan is in 36 gevallen een boete opgelegd van 13.500 euro. "Deze cijfers geven aan dat er echt een urgentie is", vertelt een woordvoerder van Koninklijke Horeca Nederland aan NU.nl.

"Airbnb is in Nederland explosief gegroeid en ook andere steden raken bomvol. We kunnen de Amsterdamse kliklijn dus landelijk uitrollen."

Inwoners van Amsterdam mogen hun woning aan toeristen verhuren, maar zijn daarbij wel aan een aantal regels gebonden. Zo geldt er een maximum van zestig dagen per jaar en mogen er niet meer dan vier mensen tegelijk een woning huren. Deze regels werden overtreden. "Het imago van steden en dorpen staat hierbij op het spel", aldus de woordvoerder.

Daarbij is een ander probleem dat verhuurders van een Airbnb zich soms niet laten registreren. "Terwijl er een registratiemeldplicht is."

Wanneer de landelijke kliklijn komt, is nog niet duidelijk.

Tip de redactie