Ondanks uitgebreide weersvoorspellingen kan het voorkomen dat mensen worden overvallen door onweer. Toch is het belangrijk om het advies op te volgen om een veilige plek binnen te zoeken, stelt meteoroloog Michiel Severin van Weerplaza.

Severin ziet nog altijd mensen die bijvoorbeeld gaan fietsen tijdens het onweer. "Ik neem het onweer zelf altijd serieus en dat leer ik ook mijn kinderen. Waar je ook bent: ga naar binnen", zegt hij tegen NU.nl. "Of dat nu in een boot, auto of huis is. Buiten is niet de plek waar je hoort te zijn tijdens onweer."

Weerplaza sluit niet uit dat het zaterdagmiddag- en avond gaat onweren in grote delen van Nederland. Mocht men dan onverhoopt buiten zijn dan is het aan te raden om je zo klein mogelijk maken. "Je moet dan op je hurken gaan zitten met je voeten tegen elkaar aan."

Het KNMI adviseert verder om open water te mijden, niet te schuilen onder bomen en de weerberichten goed in de gaten te houden. 

Jaarlijks worden in Nederland meerdere mensen getroffen door de bliksem, soms met fatale afloop. Zo overleden vorig jaar in Amersfoort nog twee mensen doordat ze zich onder een boom schuilhielden, terwijl deze werd geraakt door de bliksem.

Plaatselijk onweer 

Het onweer heeft zich zaterdagochtend gevormd rond Parijs en zal volgens Severin vroeg in de avond in het zuiden van Nederland arriveren, waarna het verder trekt naar het noorden en noordoosten. "Daar zullen plaatstelijk onweersbuien voorkomen, mogelijk ook met hagelstenen. In overgrote deel van het land blijft het echter zo goed als droog."

Zondag begint zonnig, waarna er mogelijk in het westen en zuidwesten van Nederland een bui kan vallen.