De NS gaat wc-hokjes in dubbeldekkerintercity's voorzien van een urinoir. Het nieuwe hokje is ontworpen door de TU Delft. 

Het is vooral de bedoeling dat toiletten door de urinoirs schoner worden, omdat mannen meestal staand plassen in de trein, schrijft het AD. De NS heeft dit in 2012 al aangekondigd. De nieuwe toiletten voldoen aan alle milieu-eisen. Zo wordt er niet meer op de rails geloosd. 

Doordat mannen staand plassen worden de toiletten vies. Ook al plast iemand op een secure manier, dan nog komen er druppels op de rand en op de vloer, bewijzen metingen. Zo wijst onderzoek uit dat 41 procent van de vrouwen voorafgaand aan een treinreis niet drinkt omdat ze bang is te moeten plassen tijdens de rit. 

Babytafel

Naast het urinoir krijgt het vernieuwde toilet ook een babytafel. Afhankelijk van de ervaringen van de reizigers zal er worden besloten om met deze urinoirs wel of niet door te gaan. 

Wc's zijn een gevoelig onderwerp voor de NS. Het bedrijf kwam al eens onder vuur te liggen toen zij sprinters maakten zonder toilet.

De eerste trein, die fungeert als referentie voor alle andere 80 treinen die de komende jaren worden aangepakt, is nu klaar en gaat vanaf komend najaar de dienstregeling in. Er wordt gekeken of de urinoirs de reizigers in de praktijk net zo goed bevallen als onderzoek aangeeft.