Nederlandse homoseksuelen zoeken veelal hetzelfde op datingsites als heteroseksuelen. Dat blijkt uit een rondvraag bij verschillende datingsites door NU.nl. Ook hun ideeën over relaties en huwelijk liggen niet ver uit elkaar. 

Datingsites Parship, Lexa en Relatieplanet deden onafhankelijk van elkaar onderzoek naar het gedrag van homoseksuelen op de sites.

Lexa zegt dat meer dan de helft van de Nederlandse homoseksuelen het huwelijk niet nodig vinden, voor iets minder dan een tiende van hun homoseksuele leden is het huwelijk wel belangrijk. Volgens de datingsite is dit vergelijkbaar met dat van hetero's.

Relatieplanet ziet ook geen verschil tussen hetero's en homo's. "Wat voor allemaal geldt, is de wens om zich langdurig met iemand te verbinden."

Sinds het homohuwelijk in Nederland in 2001 werd ingevoerd zijn ruim 21.000 huwelijken gesloten. Het was dit jaar vijftien jaar geleden dat het homohuwelijk in Nederland werd toegestaan. Relatief meer vrouwen dan mannen trouwen, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Flirten

Op de verschillende datingsites zijn veel homoseksuelen ingeschreven. De meeste van de leden van Lexa zoekt via de datingsite een flirt (67 procent). Bij heteroseksuelen ligt dat aantal op 63 procent. 

Zaterdag is de Gay Pride in Amsterdam. Homoseksuele leden van Parship, die een relatie hebben en die zien dat hun partner met een ander flirt, zouden in bijna 30 procent van de gevallen ingrijpen. Een evenhoog aantal homoseksuelen zou de ander vertrouwen.