Vliegverkeer ondervindt geen vertraging ondanks controles Marechaussee

Het vliegverkeer ondervindt zaterdag vooralsnog geen vertraging als gevolg van de verkeerscontroles door de Koninklijke Marechaussee bij luchthaven Schiphol. Die controles leidden tot lange files op de snelwegen.

''Alle vluchten vertrekken als gepland. Of er mensen hun vliegtuig gaan missen, kan ik op dit moment niet zeggen. Daar is nog geen duidelijk beeld van'', aldus een woordvoerster.

Het is zaterdag een van de drukste dagen op Schiphol. Veel mensen gaan op vakantie. Ook olympische sporters verzamelen zich op de luchthaven om af te reizen naar Rio de Janeiro. ''Juist omdat het een van de drukste dagen is, hebben we vooraf alle reizigers gewaarschuwd ruim op tijd te komen. Op dit moment geeft de situatie op Schiphol een normaal beeld bij grote drukte. Ik zie nog geen extreem lange rijen.''

Ook op Schiphol zelf wordt extra gecontroleerd in verband met 'een signaal dat betrekking heeft op de luchthaven', zoals de gemeente Haarlemmermeer, waar Schiphol onder valt, het noemt. Schiphol adviseert daarom reizigers en mensen die anderen komen halen ruim de tijd te nemen in verband met de extra veiligheidscontroles.

Ook het treinverkeer ondervindt geen vertragingen op, meldt de NS. 

Video: Maatregelen op en rond Schiphol om dreiging

Substantieel

In ons land geldt sinds 2013 een dreigingsniveau 'substantieel'. Volgens een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn de maatregelen te vergelijken met die tijdens dancefeest Sensation; daar was toen ook sprake van een 'signaal'. Dat evenement kon, met aanvullende maatregelen, gewoon doorgaan.

Lees meer over:
Tip de redactie