Blauwalg op meerdere zwemplekken in Nederland

Nu de temperaturen flink stijgen is er op meerdere zwemplekken in Nederland blauwalg geconstateerd. De bacterie kan leiden tot maag- en darmklachten en irritaties aan ogen en huid.

Op de website Zwemwater.nl wordt de actuele situatie weergegeven.

Onder andere de Meerse Plas bij Den Dungen, het Streekpark Klein Oisterwijk, de Asterplas in Breda, Put van Ottoland,  Zwemlust in Nieuwersluis, Lutjestrand in Amstelmeer en de Plas op de Markeplaat in Zevenbergen zijn niet toegankelijk voor zwemmers.

Ook recreatieplas Bussloo in provincie Gelderland, de Lytse Wielen in Leeuwarden, Hambroekplas in Borculo, Plan Zuid in Oude Pekela zijn getroffen door de bacterie.

Andere locaties

Andere plekken zijn: Noord Aa Zwemstrand in Zoetermeer, Plas Prinsenbos in Naaldwijk, Krabbeplas in Vlaardingen, Plas Krimpenerhout nabij Rotterdam, Zwaneveldsgat in Kolham, Natte Horizon in Bourtange, Veendiepplassen in Bellingwolde, Lauwersmeer strand Zeearend, het zwem- en surfcentrum in Balk en het meer bij Rohel.

De kans op blauwalg en andere ongemakken als zwemmersjeuk (veroorzaakt door larven die de huid binnendringen) neemt toe naarmate de temperatuur stijgt. In Nederland worden 630 recreatieplassen en grote meren regelmatig gecontroleerd.

Lees meer over:
Tip de redactie