Het ziet ernaar uit dat er voor reizen naar Turkije zondag minder afhakers zijn dan zaterdag.

Van de ruim driehonderd reizigers die voor zondag bij Thomas Cook/Neckermann hebben geboekt, ziet tot dusver 12 procent van de vlucht af, aldus een woordvoerster van de reisorganisatie.

Zaterdag haakte 20 procent van de 1.200 cliënten van Thomas Cook/Neckermann af. "Dat er minder mensen afhaken, heeft voor een deel te maken met het feit dat er vanwege het hoogseizoen nauwelijks alternatieven zijn", weet de woordvoerster "En natuurlijk speelt mee dat de mensen gewoon graag op vakantie willen."

Voor de reizen in het weekeinde naar Turkije kunnen reizigers kosteloos omboeken. Mensen die hun reis annuleren, krijgen hun geld terug. Maar vanaf maandag geldt dat niet meer.

"Het is dan weer 'business as usual'. In de Turkse badplaatsen is het immers rustig", zegt de woordvoerster van ThomasCook/Neckermann.

TUI

Ook onder de vakantiegangers die met TUI naar Turkije reizen, zijn zondag minder uitvallers. "Het is wel duidelijk dat de situatie normaliseert", aldus een woordvoerster.

De vluchten van Corendon gingen zaterdag gewoon door. Ook de rest van de vakantieperiode zal dat het geval zijn. "Er zijn nauwelijks annuleringen geweest, wel veel vragen van mensen. Die wilden onder meer weten hoe de situatie op hun vakantiebestemming is", zei een medewerkster van Corendon.

Transavia schrapte in de nacht van vrijdag op zaterdag de ochtendvluchten naar Turkije. In de loop van van zaterdag werden de vluchten hervat.

Ook zijn er zaterdagavond nog twee extra vluchten, voor mensen van wie de reis eerder was geannuleerd. "De drie vluchten die we voor zondag hebben staan, gaan ook gewoon door", liet een woordvoerster weten.

Video: Honderden afhakers bij reizen Turkije

Buitenlandse Zaken

Bij het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn zaterdag honderden telefoontjes binnengekomen van mensen die vragen hebben over de situatie in Turkije. De bellers willen onder meer weten of het nog mogelijk is naar Turkije te reizen of juist uit het land te vertrekken.

Een woordvoerster laat weten dat er uit Turkije tot dusver geen vragen om hulp zijn binnengekomen. Het ministerie adviseert alleen naar Ankara en Istanbul te reizen als het strikt noodzakelijk is. De situatie daar is chaotisch.