Vliegtuigen onderweg naar Turkije keren terug

Vliegtuigen die vanuit Europa onderweg waren naar Turkije zijn vrijdagavond toen het nieuws over de militaire coup bekend werd, massaal omgekeerd.

Vlucht KL1617, die vanuit Amsterdam onderweg was naar Istanbul, heeft een korte tussenlanding gemaakt in Wenen om te tanken en keerde daarna terug naar Schiphol.

KLM kan nog niet zeggen wat er gebeurt met de vluchten naar Turkije die voor zaterdag gepland staan. Transavia heeft vrijdag laten weten alle ochtendvluchten naar Turkije vanaf Schiphol te annuleren.

Ook andere grote Europese luchtvaartmaatschappijen nemen soortgelijke besluiten. De vluchten van Lufthansa en British Airways die op weg waren naar Turkije zoeken een alternatieve luchthaven om te landen of keren terug naar het vliegveld van vertrek.

Britten

British Airways heeft alle vluchten van en naar Turkije zaterdag afgezegd. Voor zondag is in ieder geval een vlucht vanuit Istanbul geannuleerd. 

De Amerikaanse luchtvaartdienst heeft gezegd dat vluchten naar de VS die zijn opgestegen voordat het leger de luchthaven Atatürk innam mogen landen op Amerikaanse bodem.

Turkish Airlines laat zaterdagochtend weten dat de maatschappij weer volgens schema zal vliegen vanaf 6.00 uur 's ochtends. Iran heeft alle vluchten opgeschort en bekijkt de situatie in de ochtend opnieuw.

Touroperators

Nederlandse touroperators die vakantiereizen organiseren naar Turkije houden vrijdagavond de actuele ontwikkelingen in het land scherp in de gaten.

TUI Nederland roept tegen middernacht een groot aantal medewerkers terug naar kantoor om bezorgde klanten te woord te staan. Turkije-specialist Corendon houdt nauw contact met lokale partners om op de hoogte te blijven van de situatie.

Een woordvoerster van Corendon kon vrijdagavond nog niet zeggen hoeveel Nederlanders er op dit moment via de reisaanbieder in Turkije verblijven. Ook is nog niet duidelijk wat er moet gebeuren met de vluchten die het bedrijf organiseert naar de luchthaven van Istanbul, die is gesloten.

Tip de redactie