Lachgas wordt steeds populairder bij scholieren. Ze zien dit niet als drugs, maar als onschuldig middel. 

Dat blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Van de scholieren tussen de twaalf en zestien jaar heeft 8 procent wel eens met het verdovende gas geëxperimenteerd.

Op basisscholen werkten 2.090 leerlingen mee aan het onderzoek, op middelbare scholen waren dit er 6.714. Het is de eerste keer dat gevraagd is naar gebruik van de elektronische sigaret, de waterpijp en lachgas.

Het gas, dat bij jongens en meisjes ongeveer even populair is, geeft een kortdurende maar sterke roes, aldus het Trimbos. Hoe ouder de jongeren zijn, hoe meer ze gebruiken. 16 procent van de zestienjarige jongens op havo en vwo heeft ervaring met lachgas, bij jongens van zestien tot achttien is dit 25 procent.

Xtc is de harddrug die het meest (1,9 procent) door scholieren van twaalf tot zestien jaar wordt gebruikt, gevolgd door cocaïne (1,3 procent) en amfetamine (1,1 procent). Heroïne, GHB en crack (beiden 0,4 procent) en lsd (0,3 procent) worden amper gebruikt.

Waterpijp

Scholieren kiezen ook vaker voor een e-sigaret of shisha-pen, een waterpijp op zakformaat. Op de basisschool heeft een op de tien kinderen al ervaring met een elektronische sigaret.

Ook de waterpijp blijkt populair, bijna een kwart van de middelbare scholieren heeft deze ooit gebruikt en 7 procent gebruikte de waterpijp recent.

Roken met een reguliere sigaret wordt steeds minder gedaan. In 2015 rookte 10,6 procent van de ondervraagden tegenover 28,6 procent in 1996.

Van Rijn

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt het "heel mooi dat het de goede kant op gaat met onze jeugd. We zien vaak beelden van drinkende en blowende jongeren. De feiten laten zien dat ze dat steeds minder doen."

"Tegelijk zie je de komst van nieuwigheden, zoals lachgas en de e-sigaret", aldus Van Rijn. "Dat moeten we goed in de gaten houden. Als dat uit de klauwen gaat lopen, grijpen we in.''