Jaarlijkse bloeddrukcontrole kan duizenden ziektegevallen schelen

Volwassenen vanaf twintig jaar moeten jaarlijks hun bloeddruk laten controleren. Deze controle kan duizenden ziektegevallen voorkomen.

Dat stellen drie internisten en een huisarts in het artsentijdschrift Medisch Contact, aldus De Telegraaf. Volgens het viertal kunnen zeker vierduizend beroertes per jaar worden voorkomen. Tevens helpt de controle het aantal patiënten met hartfalen of hartziekten te verminderen.

Op termijn voorzien de vier een landelijke daling van tien procent van de ziektelast door hart- en vaatziekten. De preventie voorkomt daarnaast ook vele miljarden euro's aan medische kosten en aan arbeidsongeschiktheid.

Hoge bloeddruk komt bij 20 tot 40 procent van de Nederlanders tussen de dertig en zestig jaar voor. Bij Nederlanders ouder dan zeventig jaar gaat het zelfs om meer dan de helft.

Eenvoudig

Volgens de internisten en de huisarts is het gunstige effect eenvoudig te bereiken. "Dit kunnen onze achtduizend huisartsenpraktijken samen gemakkelijk realiseren."

"Elke praktijk dient dan van de één miljoen personen met hoge bloeddruk en een verhoogd hart- en vaatrisico, onbekend met hun conditie, er ten minste vijftien op te sporen en goed te behandelen."

Lees meer over:
Tip de redactie