Er zijn in 2015 meer mensen met een sexueel overdraagbare aandoening bij de centra voor seksuele gezondheid geweest. Het aantal positieve testen is sinds 2014 gestegen van 15,5 naar 17,2 procent.

Het aantal mensen dat een test kon laten doen, daalde daarnaast wel met ruim drie procent, zo blijkt uit de SOA-rapportage van het RIVM. Die afname is vooral zichtbaar in het aantal geteste vrouwen en heteroseksuele mannen.

Dit komt mede door de bezuinigingen die ervoor zorgden dat er minder consulten mochten worden gedaan dan vorig jaar. 

Hierdoor komen vooral mensen die behoren tot de groepen met een hoog risico zoals mannen die seks hebben met mannen (MSM), mensen die gewaarschuwd zijn voor een soa of mensen met gezondheidsklachten voor een test in aanmerking. Zij kunnen zich bij de aan GGD's verbonden centra gratis laten testen.

Het aantal diagnoses van chlamydia-infectie is vergeleken met 2014 met 5 procent gestegen naar 18.585. Deze stijging komt voor rekening van vrouwen en heteroseksuele mannen. Het aantal diagnoses van syfilis bij de centra seksuele gezondheid is ten opzichte van 2014 gestegen met 27 procent tot 942.

Dit komt voornamelijk door de stijging van het aantal diagnoses bij MSM (30 procent). In 2015 zijn er 288 nieuwe hivdiagnoses gesteld. Dit is een daling van 11 procent ten opzichte van 2014.  Van deze hivdiagnoses werd 90 procent (260 diagnoses) vastgesteld bij MSM.