De gemeenteraad van Philadelphia heeft donderdag ingestemd met een belasting op frisdranken. Het is de eerste grote stad in de VS waar deze tax wordt geheven. 

Aan de prijs van elke liter drank die suiker bevat, wordt voortaan zo’n 50 dollarcent belasting toegevoegd, melden lokale media.

Het is opvallend dat het toch gelukt is de nieuwe wet aan te nemen. De frisdrankindustrie heeft het afgelopen jaar met een enorme campagne geprobeerd de maatregel tegen te gaan.

De enige andere stad in de VS die deze regeling al hanteert, is de kleine stad Berkeley in Californië. In diverse grote steden, zoals New York, is geprobeerd de maatregel in te voeren, maar tevergeefs. De kans is groot dat de frisdrankproducenten naar de rechter stappen om het besluit terug te draaien.

Overgewicht

Philadelphia denkt per jaar zo’n 90 miljoen dollar extra binnen te krijgen door de frisdrank-tax. Het geld dat hiermee wordt 'verdiend' gaat de stad investeren in peuterspeelzalen, scholen en recreatiecentra.

De belangrijkste reden voor de maatregel is echter de gezondheid van de bevolking. Ruim twee op de drie volwassen Amerikanen zijn te dik.