De Fietsersbond waarschuwt consumenten voor slechte accu's op e-bikes. Volgens de bond waarschuwen fabrikanten niet voldoende voor de houdbaarheid van de batterijen.

In het AD stelt de Fietsersbond dat de accu de "achilleshiel" van de elektrische fiets is. Fabrikanten waarschuwen niet dat de batterijen binnen twee of drie jaar kapot zijn en 500 tot 600 euro kosten. 

"De accu-vervanging is het verdienmodel van de fabrikanten. Het is als met de printers: peperdure cartridges. Fietsaccu's zijn merkgebonden, zodat de prijs opgedreven kan worden. De consument moet bij de fabrikant kopen", aldus Kees Bakker van de Fietsersbond.

Sinds 2010 zijn er ruim 1 miljoen e-bikes verkocht; in 2015 was bijna één op de drie nieuwe fietsen een elektrische. De accu blijkt volgens de krant veruit het duurste en minst duurzame onderdeel van de fiets.

In november 2015 onderzocht televisieprogramma Radar de gebruiksvriendelijkheid van de fietsen. Ruim een kwart van de 20.000 e-bikebezitters uit het testpanel liet toen weten problemen te hebben met de accu.

Fietsmerken Gazelle, Batavus en Sparta hebben geen reactie gegeven aan de krant.