Nederlandse hotelkamers zijn volgens de Consumentenbond vaak onhygiënisch. In meer dan de helft van de onderzochte kamers bleek het verblijf niet goed schoongemaakt.

De Consumentenbond onderzocht in 22 steden, dertig hotels van grote ketens en kleinere familiehotels met drie of vier sterren. In elk hotel werd één kamer onder de loep genomen.

Tijdens het onderzoek werden verschillende onhygiënische omstandigheden getroffen. Zo werd schimmel en vlekken op muren en vloeren geconstateerd evenals dikke lagen stof. In totaal waren achttien hotels niet goed schoon, vier waren "ronduit vies" te noemen.

Bij Grand Hotel Central in Rotterdam zaten de matrassen vol vlekken en haren. Bij het omdraaien van de matras was een grote vlek opgedroogd bloed te zien.Het hotel is geschrokken van de resultaten en belooft beterschap. Ook Delta Hotel en hotel Season Star in Amsterdam scoorden slecht in de test.

Onderzoek

De kamers werden zowel met het blote oog als met een uv-lamp bekeken. Daarnaast werden monsters genomen die werden onderzocht in een laboratorium op de hoeveelheid aan bacteriën.

Bij slechts zeven van de dertig hotelkamers was de test helemaal goed en was de hygiëne op orde.

Bij drie hotels werd de poepbacterie aangetroffen. De vloer in de douche en de bodem van de badkuip zijn doorgaans het vaakst vies, maar de bacterie werd ook op een afstandbediening geconstateerd.