Veiligheidsgevaar voor buitenlandse wensballonnen

De in populariteit groeiende wensballonnen kunnen een veiligheidsgevaar opleveren als ze via een leverancier over de grens of via een website in het buitenland zijn gekocht. 

Dat constateert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van een onderzoek naar de wensballonnen, uitgevoerd rond de afgelopen jaarwisseling.

Van de dertien onderzochte wensballonnen voldeed bijna een derde (4) niet aan de technische veiligheidseisen. Ook ontbraken aanwijzingen voor veilig gebruik.

Drie van de vier onveilige wensballonnen werden aangekocht via internet en aangeboden door niet in Nederland gevestigde importeurs en leveranciers.

De NVWA heeft tegen de vier overtreders een boeterapport opgemaakt en gesommeerd de verkoop te staken. Het gaat om de Happiness Balloon, Whishing Light, Himmelslaterne en Laterne Volante. De verkoop is verboden omdat ze volgens de NVWA ''een ernstig veiligheidsrisico'' vormen.

Nederland

De in Nederland gevestigde verkopers leveren het gros van de wensballonnen en houden zich volgens de NVWA goed aan de veiligheidsregels. De wensballonnen zijn een rage die is overgewaaid uit Azië. Ze worden behalve tijdens de jaarwisseling ook gebruikt bij gebeurtenissen als bruiloften.

De geluksballonnen kunnen bij verkeerde toepassing brandwonden bij de gebruiker veroorzaken. Bij verkeerd gebruik kan brand ontstaan. Om de gevaren te verminderen, werden na eerder onderzoek in 2009 door de NVWA een jaar later nieuwe technische regels opgesteld. Zo moet papier worden gebruikt dat geen flitsontbranding oplevert. Aan die eis voldoen inmiddels alle wensballonnen.

Lees meer over:
Tip de redactie