De Nederlandse textielindustrie erkent dat nog te weinig gedaan wordt aan aan het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en duurzame productie in kledingfabrieken. Een convenant met afspraken moet daarin verandering brengen.

"Individuele bedrijven moeten dan gaan kijken of er voldoende loon wordt uitbetaald, hoe het met dierenwelzijn is gesteld, of vakbonden mogen kijken in de fabriek en of er eventueel sprake is van watervervuiling", vertelt Jeroen van Dijken, woordvoerder van de textielbranche in Nieuwsuur.

Op basis van de risico's wordt dan een plan van aanpak geschreven over hoe deze risico's worden aangepakt.

"Er moeten minimaal 35 bedrijven zijn die dat actieplan gaan ondertekenen. Als je van die bedrijven kleding koopt, dan weet je misschien 'die is niet perfect, maar er wordt wel aan gewerkt'. Er moet nog veel gebeuren", stelt minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen.

De minister vindt dat het lang heeft geduurd voor er een convenant kwam, maar ziet wel verbetering nu. "Ik ben tevreden dat we op weg zijn in Nederland om echt duurzaam te verbeteren."

Bangladesh

In 2012 vielen ruim honderd doden bij een brand in een kledingfabriek in Bangladesh. Er werd in die fabriek kleding gemaakt voor onder meer de van oorsprong Nederlandse winkelketen C&A en Li & Fung uit Hongkong.

Na de brand gingen duizenden werknemers de straat op om te protesteren tegen de onveilige omstandigheden waarin ze werken.