Er is veel mis met de handel van jonge puppy's op internet. Van de 150.000 nieuwe honden die Nederland jaarlijks binnenkomen, is van een gedeelte van de rashonden de afkomst niet te traceren.

"Het grootste deel daarvan is gefokt in zogenoemde puppyfabrieken in Oost-Europa, waar ze veel te vroeg bij de moeder worden weggehaald", vertelt microbioloog Paul Overgaauw van de Universiteit Utrecht woensdag in Trouw.

Overgaauw heeft voor het ministerie van Economische Zaken berekend dat in 2014 bijna 50.000 honden Nederland zijn binnengesmokkeld. De eisen voor de import van honden zijn begin dit jaar aangescherpt vanwege de incubatietijd van het hondsdolheidvaccin, zo mogen de dieren pas na vijftien in plaats van acht weken Nederland in. "Ondanks de extra regels vanuit de overheid is het een florerende handel."

"De handelaren zijn innovatief. De winst slinkt als je snel groeiende pups zeven weken langer moet voeden." Volgens de microbioloog worden dieren daarom vaak verkocht met vervalste papieren, inentingen en vaccinatiechips.

Ongeduldig

Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming vertelt in Trouw dat ook consumenten bijdragen aan het probleem. "Ongeduldige kopers die gauw een pup willen en er een op internet kopen, waar hondjes worden aangeboden voor prijzen die niet kunnen deugen, houden deze handel in stand. Misschien niet opzettelijk, maar vaak voel je wel aan wanneer er iets niet pluis is."

De politie, Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), Belastingdienst en de Landelijke Inspectie Dierenbescherming zijn een onderzoek begonnen naar de handel in honden. Dat leidde maandag tot een inval in het Zuid-Hollandse Dalem, waar 89 puppy's werden bevrijd die niet juist waren gevaccineerd.

Video: Puppy's in beslag genomen bij doorzoekingen