De plofkip moet volgens dierenwelzijnorganisatie Wakker Dier ook van de menukaart in de restaurants.

De organisatie start daarom zondag een campagne waarin restaurantbezoekers kunnen helpen om hun favoriete restaurants plofkipvrij te maken.

Volgens de organisatie zijn er nog maar weinig eetgelegenheden die kiezen voor diervriendelijkere kip.

Wakker Dier roept de komende weken via radiospotjes en social media consumenten op om heel kritisch te zijn op kip als ze uit eten gaan.

Mensen kunnen dit doen door de menukaart goed te lezen en het restaurantpersoneel vragen te stellen. Als blijkt dat het restaurant plofkip verkoopt, wil Wakker Dier dat bezoekers de eigenaar op een vriendelijke manier hierop aanspreken.

Kaartje

Dat kan via social media of door een kaartje, dat op de website van de dierenwelzijnsorganisatie is te vinden, achter te laten in het restaurant.

Wakker Dier voert sinds 2012 actie tegen wat de organisatie plofkip noemt: het vlees van een kuiken dat extreem snel groeit in stallen waar het met twintig soortgenoten op een vierkante meter leeft.

Eerder voerde Wakker Dier al campagne tegen plofkippen in supermarkten.

De supermarktketens Albert Heijn en Jumbo zeggen ervoor te zorgen dat voor het einde van het jaar alle kipvleeswaren en verse kipmaaltijden van het huismerk plofkipvrij zijn.