De kans dat twee vrouwen in een homohuwelijk uit elkaar gaan, is groter dan bij een huwelijk tussen twee mannen of een heterohuwelijk.

Ruim 30 procent van de 580 lesbische stellen die in 2005 trouwden, bleek volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2015 te zijn gescheiden.

Het aantal scheidingen bij huwelijken tussen twee mannen is 15,5 procent, bij heterostellen ligt dit percentage iets hoger; 17,9 procent.

Mensen die voor hun twintigste of tussen hun veertigste en vijftigste trouwen hebben vaker een echtscheiding. Volgens het CBS speelt ook een groter leeftijdsverschil een rol bij de kans op scheiden.

Scheidingen

Bron: CBS© NU.nl/Jerry Vermanen

Latere leeftijd

Partners in een homohuwelijk trouwen gemiddeld op latere leeftijd dan partners in een heterohuwelijk. Mannen in een homohuwelijk zijn gemiddeld 43 jaar oud op hun trouwdag, tegenover 39 jaar oud bij lesbische stellen.

Sinds 1 april 2001 mogen stellen van hetzelfde geslacht in Nederland trouwen. Dit is sinds die tijd ruim 21.000 gebeurd. In 2015 werden er 765 huwelijken tussen twee vrouwen gesloten en 644 huwelijken tussen twee mannen.

Discriminatie

De specifieke discriminatie van lesbiennes kan een reden zijn dat huwelijken tussen twee vrouwen vaker stranden dan huwelijken tussen een man en een vrouw en een huwelijk tussen twee mannen. Door de gebrekkige acceptatie is het mogelijk dat sommige lesbiennes niet lekker in hun vel zitten en minder gelukkig zijn. Dat zegt Tanja Ineke, voorzitter van het COC, de belangenvereniging van homoseksuelen, woensdag in reactie op de cijfers.

Het gebrek aan acceptatie laat zich volgens Ineke onder meer zien in opmerkingen van mannen en jongens, zoals: "Mag ik misschien met jullie meedoen?" De aandacht is vaak gericht op discriminatie van homoseksuele mannen, aldus Ineke, die vindt dat meer onderzoek moet worden gedaan naar de oorzaken voor scheidingen in homohuwelijken.