Finland is het meest belezen land ter wereld. Nederland staat op plaats tien van de ranglijst.

Dat concludeert de Central Connecticut State University uit een omvangrijk onderzoek naar literair onderwijsniveau en literaire cultuur in 61 landen, melden internationale media.

In de studie zijn vijftien factoren meegenomen, waaronder het aantal en de omvang van bibliotheken en toegang tot kranten en computers. Ook de scores van scholieren in tests op het gebied van lezen, schrijven en literaire ontwikkeling werden meegenomen in de berekening.

"Literair gedrag is essentieel voor het economische succes van zowel individuen als naties, omdat de wereldeconomie steeds meer gebaseerd is op kennis", aldus auteur van de studie John W. Miller.

Scandinavië

De top vijf is geheel Scandinavisch. Na Finland volgen Noorwegen, IJsland, Denemarken en Zweden. De top tien wordt gecompleteerd door Zwitserland, de Verenigde Staten, Duitsland en Letland, met Nederland als afsluiter.

In de onderste regionen van de lijst staan vooral Aziatische en Afrikaanse landen. Ontwikkelde Aziatische landen als Japan en Singapore hangen in de middenmoot: het onderwijs is er erg goed, maar de bibliotheken zijn er veel schaarser en kleiner dan in Europa en Amerika.