Steeds meer jongeren in ziekenhuis door alcoholgebruik

Jongeren belanden steeds vaker in het ziekenhuis door onverantwoord drinkgedrag. In 2015 werden 931 jongeren opgenomen in het ziekenhuis als gevolg van overmatig alcoholgebruik.

Dat zijn er 148, ofwel 19 procent meer dan het voorgaande jaar. Dat blijkt uit dinsdag verschenen cijfers van het Nederlands Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde (NSCK).

Bij 691 van de opgenomen minderjarigen was sprake van alcoholvergiftiging (intoxicatie), ruim een kwart (27 procent) meer dan in 2014. Een duidelijke verklaring voor de toename van het aantal zogenaamde comazuipers is er niet.

Leeftijd

De gemiddelde leeftijd van de opgenomen jongeren was vorig jaar 15,4 jaar. Het gaat om bijna net zoveel meisjes (47 procent) als jongens (53 procent). Toen Nederlandse kinderartsen in 2007 startten met een registratiesysteem was de gemiddelde leeftijd 14,9 jaar. Toen betrof het slechts 297 jongeren.

De jongeren hadden gemiddeld een alcoholpromillage van 1,94. Dat komt overeen met een hoeveelheid alcohol na het drinken in korte tijd van ten minste zes standaardglazen bij meisjes en tien bij jongens.

Gemiddeld waren de jongeren drie uur buiten bewustzijn. De meeste van hen gaven aan sterke drank te hebben gedronken, gevolgd door bier, mixdranken en wijn.

Tip de redactie