Mannen kunnen meer genieten van vrije tijd dan vrouwen. Mannen kunnen zich ook beter afsluiten van hun werk en zorgtaken, vrouwen brengen hun vrije tijd juist zorgend door. 

Vrouwen komen daardoor minder goed tot rust, dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau en kennisinstituut Atria.

Parttime werken is voor vrouwen een wijze om niet overbelast te raken. Het is voor het eerst dat het verband tussen het werken in deeltijd en de vrije tijd van vrouwen is onderzocht. 

De kwaliteit van de vrije tijd van vrouwen is ook minder dan die van mannen, stelt onderzoeker Wil Portegijs. Een van de oorzaken ligt bij de hoeveelheid "emotiewerk" die zij uitvoeren.

Verspilling

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap noemt het "verspilling van talent" dat vrouwen om strategische redenen een parttime baan hebben. "Werkgevers en mannen moeten gezamenlijk deze vrouwen beter faciliteren om het patroon van deeltijdwerk te doorbreken."

Volgens de minister maakt het "vrouwen én kinderen financieel kwetsbaar als het inkomen van hun partner door scheiding, arbeidsongeschiktheid of sterfte wegvalt." Volgens Bussemaker is de helft van de Nederlandse vrouwen niet financieel zelfvoorzienend.