Twee op vijf vrouwen vragen man weleens mee uit

Twee op de vijf vrouwen hebben weleens een man mee uitgevraagd voor een afspraakje. De meeste vrouwen stellen het op prijs wanneer een man de eerste afspraak betaalt.

Mannen zeggen vaker dat ze weleens zijn uitgevraagd door een vrouw (60 procent), blijkt uit onderzoek van Lexa onder ruim duizend Nederlandse vrijgezellen.

De datingsite denkt dat dit verschil komt omdat vrouwen niet durven toe te geven dat ze een man uitvragen, terwijl dit wel algemeen geaccepteerd is. Vrouwen tussen de 25 en 34 jaar oud zijn het zelfverzekerdst als het op uitvragen aankomt.

"De tijd dat enkel de man het initiatief zou moeten nemen, is natuurlijk allang voorbij. Het gaat erom dat je zelf het lef en vertrouwen hebt om de eerste stap te zetten bij iemand", vertelt Emiel Spies van de datingsite.

Betalen

Het merendeel van de vrouwen waardeert het als de man de rekening betaalt op de eerste afspraak. Ruim 80 procent van de mannen voelt zich juist op zijn gemak als de vrouw voorstelt om te betalen. Een derde van de vrouwen vindt het niet vreemd om te betalen.

In vergelijking met andere landen zijn de Nederlandse vrouwen het meest terughoudend wanneer er tijdens een afspraakje wordt gesproken over seks. Mannen vinden het vaak geen probleem als vrouwen hierover beginnen.

Lees meer over:
Tip de redactie