De Czaar Peterstraat in Amsterdam is door internetters verkozen tot leukste winkelstraat van Nederland.

Een kleine elfduizend mensen brachten hun stem uit in een online verkiezing van NLstreets. Zij konden kiezen uit tien straten, die weer waren geselecteerd uit een eerdere stemming waarin dertig straten meedongen.

De Czaar Peterstraat, voorheen gezien als een 'no-go area', kreeg 776 stemmen. Op nummer twee eindigde de Spiegelstraat in Bussum, opvallend aangezien de straat in een veel kleinere plaats ligt. Nummer drie werd de Amsterdamse Haarlemmerdijk en -straat.

Zelfstandigen

De keuze was niet geheel vrij: de organisatie baseerde de voorselectie op het gehalte aan zelfstandige ondernemers in een straat. De verkiezing is bedoeld om aandacht voor hun positie te vragen.

"We hebben niets tegen ketens, maar zelfstandige zaken maken een winkelstraat bijzonder. Ze zijn vaak gespecialiseerd en brengen daarmee iets extra's. Zo heeft de Czaar Peterstraat een worstwinkel, een kinderschoenenwinkel en sinds deze week een pindakaaswinkel", zegt initiatiefnemer Eva Ruijter tegen NU.nl.

Winkelstraten veranderen hierdoor van karakter, meent Ruijter. "Nederlanders gaan niet meer naar winkelstraten voor dagelijkse inkopen, maar als leuk uitje. De praktische dingen bestellen ze steeds vaker online, alleen voor de leuke dingen gaan ze er op uit."