Er vinden meer trouwerijen plaats op een schrikkeldag dan op eenzelfde weekdag elders in het jaar.

Op woensdag 29 februari 2012 zijn 217 huwelijken en partnerschapsregistraties gesloten, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek die NU.nl heeft bekeken.

Op een gemiddelde woensdag in 2012 werden 205 huwelijken gesloten. Daar zit echter ook woensdag 12 december 2012 bij. Op 12-12-2012 stapten maar liefst 1.726 stellen in het huwelijksbootje. Als die uitschieter niet wordt meegerekend, dan gaat het om gemiddeld 175 huwelijken op een woensdag.

In februari worden normaal gesproken niet veel huwelijken gesloten. Op woensdagen in die maand treden gemiddeld 146 personen in het huwelijk.

Huwelijken op schrikkeldag

Tradities

In veel culturen geldt de traditie dat op een schrikkeldag de vrouw de man ten huwelijk mag vragen. In Schotland staat er zelfs een ongeschreven boete op van twaalf paar handschoenen als de man het aanzoek van zijn vriendin weigert, zodat ze kan verhullen dat ze geen verlovingsring draagt. In Griekenland heerst er juist het idee dat trouwen op een schrikkeldag ongeluk brengt.

Schrikkeldag

Een normaal jaar volgens de Gregoriaanse kalender duurt 365 dagen, maar het kost in de praktijk de aarde 5 uur, 48 minuten en 46 seconden langer om in een baan rond de zon te draaien.

Als er geen schrikkeldag zou zijn, dan zou op den duur de seizoenen verkeerd kunnen gaan lopen. Om dit te compenseren wordt er een keer per vier jaar een extra dag toegevoegd aan de maand februari.