Britse artsen waarschuwen voor een nieuwe trend onder kersverse ouders: als hun kindje met een keizersnee is geboren, willen ze dat een uitstrijkje uit het geboortekanaal wordt aangebracht op de mond en de ogen van de baby. 

Ze doen het zelf of ze vragen een arts om het te doen. Microbirthing heet dat, of 'vaginal seeding'. Het idee is dat het kind zo extra weerstand krijgt. Maar het is niet bewezen dat het werkt, en het kan juist gevaarlijk zijn.

Het belangrijke Britse wetenschapsblad British Medical Journal schrijft erover in de nieuwste editie. Artsen uit Londen zeggen dat steeds meer vrouwen vragen om de behandeling. De ouders hopen dat de baby'tjes een goede darmflora krijgen en dat de behandeling allergieën en overgewicht later in hun leven tegengaat. Artsen weten niet goed hoe ze moeten omgaan met zulke verzoeken.

De auteurs waarschuwen dat vrouwen ziektes kunnen hebben zonder dat ze het merken. Streptokokken, herpes, chlamydia en gonorroe, bijvoorbeeld. Bij 'microbirthing' kan het kindje die ziektes ook krijgen. ''We hebben al eens moeten ingrijpen om deze handeling te voorkomen bij een vrouw met herpes en we verwachten problemen als dit populairder wordt'', schrijven ze. Hun advies is daarom: niet ingaan op zo'n verzoek. Borstvoeding geven en antibiotica zo veel mogelijk mijden zijn veel beter voor de ontwikkeling van de baby.

Ook in Nederland vragen ouders ''af en toe'' om 'microbirthing', zegt de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie & Gynaecologie. Cijfers zijn er niet, omdat het niet wordt bijgehouden. De vereniging is het eens met de Britse collega's: er is weinig bewijs dat 'microbirthing' werkt en het kind kan er ernstig ziek van worden.