Zogenoemde 'wederverstrekkers' die drank bestellen en doorgeven aan minderjarigen moeten gestraft kunnen worden, vindt Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

"Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van de jongeren onder de achttien de alcohol zelf niet koopt, maar het krijgt van vrienden of de ouders", zegt Joris Prinssen van de KHN bij BNR. "Wij willen dat deze wederverstrekkers ook wettelijk strafbaar worden gesteld, zodat de naleving van het alcoholbeleid voor ondernemers makkelijker wordt."

Behalve voor ondernemers, moet dit ook het werk van inspecteurs makkelijker maken. "Die zeiden: 'als we handhaven in een horecabedrijf, vinden we eigenlijk dat degenen die het biertje doorgeven ook moeten kunnen straffen. Nu kunnen we de ondernemer aanspreken, net als de jongere met het biertje, maar de wederverstrekker niet'."

De verantwoordelijkheid van het probleem zou op die manier eerlijker worden verdeeld, vindt Prinssen. De KHN-woordvoerder zei vorige week al dat achttienminners strenger beboet moeten worden voor drinken.