Oncologen moeten meer oog hebben voor lymfoedeem: de pijnlijke ophoping van lymfevocht in de arm van vrouwen die een borstkankeroperatie hebben ondergaan.

Artsen onderschatten deze complicatie bij hun patiënten vaak, zegt plastisch chirurg in opleiding Tiara Lopez Penha van de Universiteit van Maastricht. Zij onderzocht vier jaar lang de gevolgen van de ophoping van lymfevocht bij tientallen borstkankerpatiënten en promoveerde donderdag op de resultaten.

"Artsen richten zich, deels begrijpelijk, uitsluitend op het bestrijden van de borstkanker en vinden eigenlijk dat de patiënt 'blij moet zijn dat zij nog leeft'. Natuurlijk zijn patiënten gelukkig dat zij er nog zíjn", zegt Tiara Lopez Penha tegen De Telegraaf.

"Maar hun werkelijkheid is óók dat de pijn in de arm en het niet goed meer kunnen gebruiken ervan, de kwaliteit van leven na borstkanker ernstig beïnvloedt. Daar zouden artsen beslist meer aandacht voor moeten hebben."

Huidkleurige kous

Lymfoedeem ontstaat nadat lymfeklieren uit de oksel chirurgisch zijn verwijderd. Veel vrouwen kunnen hierna hun arm of hand of beiden niet goed meer gebruiken. De belangrijkste remedie hiervoor zijn een huidkleurige elastische kous om de arm, die vaak jaren gedragen moet worden. Lopez Penha hoorde vrouwen uit haar onderzoek vaak zeggen dat deze band om de arm hen dagelijks deed denken aan hun ziekte.