Restaurant De Librije in Zwolle wint voor het tweede jaar op rij de award voor beste restaurant van Nederland. Maandag werden de Restaurant Awards uitgereikt.

Ruim vijfhonderd chefs in Nederland kozen de winnaars in dertien categorieën. Naast de prijs voor beste restaurant won De Librije ook de prijs voor beste biologische restaurant.

Hoewel de prijzen pas maandagmiddag werden bekendgemaakt, wist Thérèse Boer van De Librije maandag op NPO Radio 2 al te melden dat het restaurant opnieuw in de prijzen is gevallen. De organisatie van de Restaurant Awards had afgelopen weekend bij het restaurant al opnames gedaan voor video's die worden uitgezonden tijdens de uitreiking. 

Dit jaar wonnen ook veel niet-sterrenrestaurants prijzen. Restaurant Hofstede de Blaak uit Tilburg won in de categorie beste prijs/kwaliteit. Bij de awards van dit jaar werden er twee nieuwe categorieën toegevoegd: beste fromager van Nederland en beste restaurant internationaal.

Winnaars

De meeste winnaars zijn te vinden in Zuid-Holland. Vier restaurants uit deze provincie wonnen awards. Restaurant Perceel (Capelle aan den IJssel) won de prijs voor beste fromager, HanTing (Den Haag) voor beste aziatische restaurant en Aan de Zweth (Schipluiden) werd benoemd tot beste nieuwkomer. Restaurant Niven in Rijswijk werd het beste groenterestaurant.

Het beste visrestaurant is restaurant Inter Scaldes in Kruiningen. The Roast Room in Amsterdam werd het beste vleesrestaurant. De prijs voor beste Italiaanse restaurant ging naar Mario Uva in Wijdevormer. Restaurant The Jane in Antwerpen won de award voor beste restaurant internationaal. Het meest romantische restaurant is te vinden in Amsterdam bij Ciel Bleu. Het beste wijnrestaurant werd Da Vinci in Maasbrecht.

Restaurant Bord'eau uit Amsterdam werd vier keer genomineerd voor een award, maar wist geen enkele award mee naar huis te nemen.