De Nederlandse onderzoeker Mark Post, verantwoordelijk voor de kweekvleesburger, richt samen met voedseldeskundige Peter Verstraate een start-up op. De twee willen binnen vijf jaar het kweekvlees commercieel aanbieden.

Post en Verstraate onderzoeken hoe ze het productieproces kunnen opschalen zodat het vlees goedkoper wordt, meldt NOS maandag. 

Verder zijn ze bezig om de smaak van het vlees te verbeteren door vetweefsel aan het droge spierweefsel toe te voegen.

Kweekvlees uit de fabriek kost in het begin waarschijnlijk tussen de 10 en 20 euro per kilo. Dat is nog steeds te duur voor hamburgervlees. "De voeding van de cellen maakt het voornamelijk duur. Maar je zult zien in de jaren daarna dat de voeding goedkoper wordt, simpelweg omdat er veel meer van geproduceerd gaat worden", zegt Post.

Investeerders

Pas als er een product is ontwikkeld dat in de buurt komt van vlees zoals we dat nu kennen, wordt de productie opgestart. Tot die tijd zoekt Mosa Meat investeerders en denkt het bedrijf na over de positionering van het kweekvlees ten opzichte van andere vleesproducten en vleesvervangers. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit moet het vlees nog goedkeuren voor verkoop op de Nederlandse markt.