Zelfbenoemd 'kop-tot-kont-kok' Nel Schellekens wil dat Nederlanders meer afvalvlees als koppen, staarten, ballen en organen gaan eten.

"Ballen van het stierkalf worden als hondenvoer verkocht, zwezerik kost 40 euro de kilo. Maar als je ze met een blinddoek voor eet, proef je het verschil niet. 'Wie is hier nou gek?', denk ik dan", zegt ze in gesprek met de Volkskrant.

Schellekens is chefkok en uitbater van restaurant De Gulle Waard (één Michelinster) in Winterswijk, maar stopt daar eind dit jaar mee. Ze wil koks gaan leren om slachtafval te bereiden.

De kok weet dat Nederlandse koks dit meer willen doen, maar het komt er in de praktijk nog te weinig van. "Wat ik op menukaarten zie, is vooral rib-eye, entrecote en ossenhaas. Waar blijven de schenkels, de koppen en de staarten?", zegt ze in het interview.

Kieskeurigheid

Dat ligt volgens Schellekens ook bij de consument. Ze laakt de Nederlandse kieskeurigheid rond vlees. Mensen willen wel geitenkaas en kip, maar staan er niet bij stil dat hierdoor respectievelijk bokjes of haantjes 'overblijven'. Die moeten worden verscheept naar het buitenland, of worden gedood en weggedaan.

"Ik vind het absurd dat dat niet gekend wordt. Wat mij betreft zou op elke doos eieren of pak melk moeten staan: bij elke driehonderd eieren moet je een haantje eten. Bij elke honderd liter melk krijg je een biefstuk van stierkalf cadeau. Dat, of anders moeten we helemaal veganistisch worden", aldus Schellekens.

De Winterswijkse gaat na het sluiten van De Gulle Waard een werkplaats opzetten. Ze wil workshops en presentaties gaan geven, en nieuwe producten ontwikkelen.