Nederlanders nemen vaak een risico met hun oogbescherming wanneer ze op wintersport zijn. Zo zet bijna de helft van de wintersporters dezelfde zonnebril op als tijdens hun zomervakantie.

"Veel mensen onderschatten het belang van goede oogbescherming", zegt directeur Edith Mulder van het Oogfonds dat het onderzoek heeft uitgevoerd onder drieduizend respondenten.

Op een zonnige dag is de uv-straling in de bergen vele malen sterker dan een Nederland en dat verhoogt het risico op een oogaandoening.

Het is daarom volgens Mulder belangrijk dat er een goede ski- of zonnebril wordt gedragen. "Dit is echt nodig om het risico op een oogziekte op latere leeftijd te verkleinen." Bijna de helft van de ondervraagden was hiervan niet op de hoogte

Oogbescherming

Blootstelling aan overmatig zonlicht kan blijvende achteruitgang van het gezichtsvermogen tot gevolg hebben. Het komt daarnaast regelmatig voor dat wintersporters last krijgen van 'sneeuwblindheid' door slechte bescherming van de ogen. Dit is een hoornvliesontsteking waarbij de ogen rood worden en opzwellen.

Het Oogfonds waarschuwt dat de ooglens van kinderen meer uv-straling doorlaat, en dat oogbescherming voor kinderen daarom extra belangrijk is. Op dit moment zet bijna 9 op de 10 ouders een skibril op bij hun kinderen.