Babynamen uit Game of Thrones en Frozen populair

Ouders hebben hun kinderen vorig jaar vaker vernoemd naar een personage uit Game of Thrones of Frozen.

Vooral de naam van het personage Arya uit de televisieserie Game of Thrones werd vaker gebruikt als babynaam. Vorig jaar werd die naam aan 24 meisjes en vijf jongens gegeven. In 2014 was dat nog dertien keer in totaal. Ook werd een meisje Khaleesi genoemd en een ander meisje kreeg de naam Daenerys.

Sinds 2012 is de naam Sansa ook in opkomst. Vorig jaar werden acht meisjes vernoemd naar het personage. Dat zijn er twee minder dan in 2014.

Ook de meisjesnaam Elsa uit de Disney-film Frozen is in Nederland - net als in het Verenigd Koninkrijk - aan een opkomst bezig. Sinds 2013 werden 32 meisjes Elsa genoemd. In 2014 steeg dat naar 57 keer, en vorig jaar werden maar liefst 74 meisjes met die naam ingeschreven.

Star Wars

Het laatste deel in de Star Wars-reeks levert iets minder inspiratie op voor babynamen. De naam van de vrouwelijke hoofdpersoon Rey werd aan geen enkel meisje gegeven, maar wel aan twee jongens. In 2012 werd voor het laatst iemand Rey genoemd.

Opmerkelijk genoeg is de populariteit van het andere hoofdpersonage Finn flink gedaald ten opzichte van voorgaande jaren. Drie meisjes en 620 jongens werden naar hem vernoemd, wat het laagste aantal is sinds 2010.

Er werd één Luke meer geboren dan in 2014, in totaal waren het er 83. Daarnaast kregen vijf baby's de naam Han en eentje heet Anakin. Sinds 2010 zijn nul kinderen naar Chewbacca vernoemd.

In andere landen is het vernoemen van kinderen naar een personage uit een serie of film al langer een trend. In de Verenigde Staten werden vorig jaar ook kinderen vernoemd naar populaire Instagram-filters.

Lees meer over:
Tip de redactie