'Ontwerper Jeremy Scott zelf aansprakelijk voor graffiti-jurk'

Jeremy Scott is persoonlijk aansprakelijk voor de mogelijke copyrightschending op een jurk die hij maakte voor Katy Perry. Dat heeft de Amerikaanse rechter gezegd.

De ontwerper van Moschino werd vorig jaar aangeklaagd door graffiti-artiest Joseph Tierney. Volgens Tierney heeft Scott straatkunst van hem gebruikt voor een jurk van Katy Perry. 

Scott voerde in november aan dat het ontwerp van de jurk afkomstig was van een andere medewerker van Moschino, en dat hij er zelf niets mee te maken heeft. Hij wilde de zaak tegen hem daarmee stoppen.

Maar een rechter in Los Angeles zei donderdag dat het aannemelijk is dat Scott als hoofdontwerper van het merk betrokken was bij een dermate prestigieuze opdracht. De rechtszaak wordt als gevolg van deze beslissing vervolgd. De volgende zitting is op 23 mei.

Geloofwaardigheid

De kleuren en vormen op de bewuste jurk zouden vrijwel gekopieerd zijn van het spuitwerk van Tierney, bekend onder de naam 'Rime'. Een schending van het auteursrecht, volgens die laatste. Scott droeg zelf overigens een soortgelijk pak waar ook patronen van Rime op zouden staan.

Daarnaast heeft zijn imago volgens Rime schade opgelopen. De "commerciële stunt" met de jurk zou zijn geloofwaardigheid in de graffitigemeenschap hebben aangetast.

Lees meer over:
Tip de redactie