Steeds meer mensen kiezen ervoor om in de winter te kamperen op een natuurkampeerterrein. Hoewel het aantal overnachtingen is toegenomen, blijft het aandeel kampeervakanties in de winter klein.

Dat blijkt uit een rondvraag door NU.nl bij Staatsbosbeheer en Natuurkampeerterreinen. In totaal werden er op 18 natuurkampeerterreinen 3951 overnachtingen geboekt.

Dat is een stijging van 21 procent ten opzichte van 2014, toen er 3252 overnachtingen werden geboekt. In 2013 werd er 2217 keer overnacht op een natuurkampeerterrein in de winter.

De laatste jaren krijgen campings steeds vaker toestemming van gemeenten om ook de hele winter, of een specifieke periode in de winter open te gaan. Het is vervolgens aan een camping om te beslissen of ze ook daadwerkelijk opengaan.

Klein aandeel

Het kamperen in de andere maanden van het jaar blijft meer in trek. Uit het Continuvakantieonderzoek (CVO) door NBTC-NIPO Research blijkt dat er in 2014 in totaal 2,6 miljoen binnenlandse kampeervakanties zijn ondernomen. Ongeveer 50.000 boekingen werden gedaan in de winter. Deze getallen betreffen ook de boekingen op niet-natuurkampeerterreinen.

NBTC verklaart dat er een dalende interesse is in kampeervakanties, onder andere omdat mensen er steeds vaker voor kiezen om een stedentrip of bungalowvakantie te boeken.