Reizende Nederlanders vinden het opdoen van nieuwe ervaringen in toenemende mate belangrijker dan luxe.

Mensen gaan vaker onbekende plekken bezoeken en op de bonnefooi op vakantie, zei vakantietrendwatcher Tessa aan de Stegge dinsdag op de Vakantiebeurs in Utrecht. Zij ziet ook een toename van het aantal korte trips.

"Door de kortere reizen kun je vaker op vakantie en daardoor ook meer ervaringen opdoen. Reizigers geven minder uit aan de accommodatie, waardoor ze meer geld overhouden om leuke dingen te doen."

Daarnaast willen Nederlanders niet meer een vastgestelde reis boeken, maar er graag iets persoonlijks aan toevoegen, merkt Aan de Stegge. "Wij noemen dit 'no size fits all'. Velen willen een bijzondere reis maken en gaan daarom zelf via internet een reis samenstellen, maar niet alle mensen zullen daar zin in hebben. Die gaan alsnog voor een all-inclusivevakantie. Ze wijken daar dan wel van af door bijvoorbeeld een lokale excursie te ondernemen."

Soloreizen

Op de Vakantiebeurs is dit jaar veel aandacht voor alleenstaande vakantiegangers. Aan de Stegge benadrukt dat het niet zielig is om alleen op vakantie te gaan. Er zijn volgens haar genoeg manieren om met vrienden en het thuisfront in contact te blijven doordat er steeds vaker wifiverbindingen te vinden zijn.

"Alleen reizen geeft je de mogelijkheid om helemaal tot jezelf te komen en weer nieuwe mensen te leren kennen, waardoor je vaak helemaal niet eenzaam hoeft te zijn. Het geeft je tijdens de reis veel vrijheid om te doen wat je wilt."