Het aankomende winterweer is gunstig voor de wintersportmogelijkheden in de skigebieden. De komende dagen breidt winterlucht zich uit naar Duitsland, de Alpen en geleidelijk ook Nederland en België.

Dit gaat samen met enige sneeuwval. "In het weekend hoeven we niet per se uren te rijden naar het Alpengebied om te genieten van de sneeuw, maar is een relatief korte rit naar de Hoge Ardennen of het Sauerland al genoeg", aldus Weerplaza. 

Weerplaza verwacht dat met name in Winterberg en Willingen in het weekend de eerste afdalingen open zullen zijn. "Als alles meezit lukt het ook om in de Ardennen te langlaufen of te skiën. Sleeën en wandelen in de sneeuw gaat daar wel lukken". 

Dinsdagavond en in de nacht naar woensdag zou het in de Ardennen en het Sauerland al beginnen te sneeuwen. In de loop van woensdag verwachten de meteorologen een sneeuwdek van vijf tot vijftien centimeter. 

Alpen

Ook de Alpen krijgen volgens de voorspelling een behoorlijke laag sneeuw. Op dit moment zijn in de meeste skigebieden 50 tot 70 procent van de pistes al open. Met vrijwel dagelijks enige tijd sneeuwval in de Franse, Zwitserse en Duitse Alpen, en eveneens in het noorden van Oostenrijk, zou de situatie alleen maar gunstiger voor wintersporters worden.

"Bovendien zorgt de invallende vorst ervoor dat het wit wordt tot in de dalen. Al met al verwachten we zo’n twintig tot veertig centimeter sneeuw tussen dinsdag en vrijdag. In de Italiaanse Alpen valt vrijwel niets."

Vanwege het zachte weer deze winter zijn de condities op veel pistes op de lager gelegen gebieden niet goed. Sneeuwkanonnen voorzien de pistes hier wel van kunstmatige sneeuw, maar daarop is het moeilijker skiën. 

Eind december arriveerde de eerste gipsvlucht op het vliegveld van Rotterdam, met aan boord onfortuinlijke wintersporters.