De Amsterdam Fashion Week is vooral een commerciële kans voor ontwerpers. Dat stellen drie modekenners tegenover NU.nl naar aanleiding van de start van de modeweek afgelopen vrijdag.

Tot 18 januari tonen Nederlandse ontwerpers hun collecties op de catwalk van de Amsterdam Fashion Week. Het is de wintereditie van het evenement, dat twee keer per jaar plaatsvindt op het Westergasterrein.

Het programma is dit keer niet sterk, vindt stylist Bastiaan van Schaik. "Maar ja, het is een commercieel event. Je kunt wel een droomschema willen, maar als de euro's er niet zijn gaat dat niet gebeuren."

De modeweek biedt ontwerpers vooral commerciële kansen, zegt ook modeontwerper Janice (bekend van onder meer het televisieprogramma Project Catwalk). "Het is een marketingmethode. Neem Viktor & Rolf: zij hebben een coutureshow die veel aandacht krijgt, maar profiteren er vooral van in de verkoop van hun parfums."

"De Amsterdam Fashion Week is steeds meer gaan draaien om entertainment en exposure", zegt Natasja Admiraal, freelance modejournalist en oprichter van online lexicon Mode ABC. "Dit komt deels doordat het de enige modeweek is die niet met overheidsgeld tot stand komt, maar puur op sponsors leunt. Dan krijg je toch een bepaald soort programmering."

Bloggers

Het marketingeffect van de Amsterdam Fashion Week wordt versterkt als er bekende gezichten bij shows aanwezig zijn. Zo kreeg topmodel Doutzen Kroes de vorige editie veel aandacht toen ze aanwezig was bij de show van Maria Clè Leal.

Volgens Janice moeten ontwerpers nu vooral bekende modebloggers naar hun shows lokken. "Zij zijn de toekomst en hebben een groot bereik. Nikkie Plessen nodigde voor haar vorige show internationale bloggers uit die haar lijn vervolgens dik betaald promootten. Dat is hoe in de modewereld steeds vaker het geld wordt verdiend."

Admiraal denkt dat het evenement ondanks het commerciële karakter vernieuwend kan zijn. "Ik verwacht veel van de slotdag, wanneer de vloer wordt gevuld met experimentele presentatievormen zoals installaties en performances. Vorig jaar gebeurde dit al op kleinere schaal. Het is een bijna kunstzinnig aspect van de week, waar echt visie achter zit."

Modecultuur

Ook kan de modeweek Nederlanders warmer maken voor mode. "Hier is van origine geen modecultuur zoals in België of Frankrijk", zegt ontwerper Janice. "Langzaam zie je wel iets veranderen: mensen worden bewuster van wat ze aantrekken en onder welke omstandigheden het gemaakt is. Shirtjes van 5 euro zijn niet oké, beseffen ze. Daar liggen kansen voor de betere modesegmenten."

Desondanks vertalen de stukken op de catwalk zich niet snel naar de straat, zegt Janice. "Jongeren laten zich eerder inspireren door blogs en popsterren in Amerika . Wat dat betreft is de invloed van de Amsterdam Fashion Week beperkt."

Modejournalist Admiraal is het daarmee eens. "Soms is het zelfs andersom: ontwerpers op modeweken laten zich vaak inspireren door streetwear."

Van Schaik vindt het niet zo belangrijk of de stukken van de Amsterdam Fashion Week straks ook in het straatbeeld te zien zijn. "Het is meer een uiting van de creativiteit van de ontwerper", zegt de stylist.