Het zuivelaanbod in de supermarkten Albert Heijn en Jumbo is voor 22 procent afkomstig van dieren die in de wei hebben gestaan.

Dat meldt World Animal Protection Nederland maandag op basis van eigen onderzoek. Albert Heijn doet het met 23 procent iets beter dan Jumbo (21 procent).

De Nederlandse afdeling van de organisatie, voorheen bekend als WSPA, telt het weidezuivelaandeel sinds 2013. In dat jaar en in 2014 was het cijfer vrijwel even hoog als nu. Sinds 2013 steeg het aandeel met 2 procent. Een product mag weidezuivel heten als de koeien minstens 120 dagen in het jaar buiten hebben gegraasd.

Handgeteld

World Animal Protection heeft het zuivelaanbod handmatig geteld in een aantal vestigingen van Albert Heijn en Jumbo. Alle producten die voor 50 procent of meer uit melk bestonden, zijn meegeteld. In totaal zijn ruim 8.600 producten bekeken. Er is geen onderscheid gemaakt tussen zuivel uit Nederland en uit het buitenland. 

"Beide supermarkten zetten geen stap extra om weidezuivel te promoten", aldus World Animal Protection Nederland. "Al één op de drie koeien komt de stal nooit meer uit. Terwijl weidegang onmisbaar is voor het welzijn van een koe."